Pobednik

NO EDUCATION WITHOUT PHYSICAL EDUCATION

NO EDUCATION WITHOUT PHYSICAL EDUCATION

Sve veći broj gojazne dece, mališana sa kardio-vaskularnim problemima, dijabetesom, upozoravaju iz Evropskog udruženja fizičkog vaspitanja

Proteklog vikenda održan je sastanak odbora Evropskog udruženja fizičkog vaspitanja (EUPEA- European Physical Education Association) u Skoplju. Tema sastanka bila je unapređenje kvaliteta nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u Evropi. Svako od predstavnika izneo je način realizacije nastave fizičkog vaspitanja od predškolskog do srednješkolskog uzrasta, probleme sa kojima se susreću, kolikim fondom časova raspolažu na nedeljnom nivou i mogućim rešenjima o unapređenju kvaliteta nastave.

Iskustva su različita. Mađarska je po infrastrukturi i sedmičnom broju časova daleko ispred. Oni imaju svakodnevno čas fizičkog vaspitanja, a nastavu od prvog do osmog razreda realizuje profesor fizičkog vaspitanja. Makedonija je na nivou države kao asistenta učiteljima, uvela profesora fizičkog vaspitanja i time su znatno unapredili kvalitet nastave na samom času. Ostale države imaju sličan plan i program, ali sve nas povezuju isti problemi, a to su: povećanje broja gojazne dece, problemi sa kardio- vaskularnim tegobama, nivoom šećera u krvi i sve manjim interesovanjem dece da se bave bilo kojim oblikom fizičke aktivnosti.

Predsednik Srpskog saveza profesora sporta i fizičkog vaspitanja dr Miroslav Marković i član Upravnog Odbora dr Nemanja Cvetković bili su predstavnici Republike Srbije na ovom bitnom događaju. Digitalni sadržaj za udžbenik od prvog do četvrtog razreda koji je kreiran uz podršku kabineta Vlade Republike Srbije podeljen je deci i dat na korišćenje i kao takav događaj pohvaljen od strane predsednika Evropske asocijacije profesora fizičkog, gospodina Clauda Scheuera iz Luksemburga i ostalih kolega Evrope.v

Ovakvi skupovi predstavljaju odličnu priliku za razmenu iskustava i širenje znanja koje će poslužiti kao putokaz za dalji profesionalni razvoj. Načelno je dogovorena projektna saradnja sa predstavnicima pojedinih država i verujemo da će nam to pomoći u unapređenju kvaliteta samog časa fizičkog vaspitanja što će se direktno odraziti na unapređenje zdravlja naše dece, rekao je dr Nemanja Cvetković.

Slogan sastanka bio je „NO EDUCATION WITHOUT PHYSICAL EDUCATION“. I zaista je tako – nema obrazovanja bez fizičkog vaspitanja.