Pobednik

Poseta Vatrogasnoj stanici u Pirotu

Poseta Vatrogasnoj stanici u Pirotu

Naizgled mirnu posetu Vatrogasnoj stanici u Pirotu prekinula je uzbuna o dojavi hitnog slučaja. Munjevitom brzinom su se vatrogasci spustili niz vertikalnu šipku, navukli svoja odela, seli u kamion i bili spremni za pokret za oko dvadesetak sekundi. Naši pobednici bili su ushićeni onim što vide. Tada je izašao vatrogasac i rekao da je ovo ipak bila šala i demonstracija nama u čast za dobrodošlicu. 

Vatrogasci koji su danas brinuli o bezbednosti naših sugrađana, bili su odlični domaćini. Svoje vreme posvetili su predstavljanju opreme našim pobednicima koji nisu mogli da sakriju oduševljenje.

Kako bi što vernije i upečatljivije doživeli posetu, neki od pobednika imali su prilike da obuku odelo vatrogasca sa šlemom na glavi. Sedeli su za valonam moćnog kamiona i vozili se na kvadu rezervisanom za nepristupačne šumske, planinske predele. Gašenje požara penom ličilo im je na sneg koji prekriva breg. Uspeli su nekako da odole tom prizoru i ne skoče. Vodeni top sa krova kamiona bacao je mlaz pedesetak metara u dalj i podsetio na provalu oblaka. I kada su pobednici pomislili da je to sve, pravo ni od kuda pojavio se limeni čovek koji je izgledao kao da je došao sa druge planete. Ali ne, ipak je to bio čovek u zaštitnom odelu uz čiju pomoć može da prođe kroz vatru kako bi pomogao nekome u nevolji.

Mališani su naučili kako sebi i drugome brzo da pomognu u različitim situacijama, ali isto tako da je najbolje i najpametnije pozvati ljude u pomoć čiji je posao da pomognu drugima u nevolji: „Kada je hitno, pozovite 193!“

„Najbolje pamtimo stvari onda kada nismo pod pritiskom i kada je sadržaj upakovan kroz igru i zabavu. Upravo je i naš pristup takav u radu sa decom. Ovom posetom želeli smo da proširimo saznanja o tome ko su zapravo vatrogasci, šta sve oni mogu da urade za nas i kako da postupimo u datim situacijama. Anksioznost, strah i odbojnost prema nečemu, najčešće se javljaju zbog neznanja ili nedovoljnog saznanja o nečemu. Mi upravo želimo da pored sportskog dela damo i svoj doprinos u razvoju i vaspitanju dece uzrasta 4-10 godina. Posete razliličim institucijama pružaju deci nova saznanja, koja direktno mogu da utiču na kvalit njihovog svakodnevnog života“, navodi predsednik udruženja dr Nemanja Cvetković.

Hvala i našim vernim prijateljima Udruženja, poslastičari Rekord, koji su obezbedili najlepši sladoled za sve pobednike i čiji je ukus lako prepoznati.