Pobednik

Naučno istraživanje pokazalo: Rekreativno igranje fudbala najbolji lek za epidemiju gojaznosti među decom

Profesor fizičkog vaspitanja iz Pirota – Nemanja Cvetković, tokom svog tromesečnog istraživanja, koje je bilo deo njegove uspešno odbranjene doktorske disertacije, ustanovio je da rekreativno igranje fudbala može da bude najbolji “lek” za epidemiju gojaznosti među decom u Srbiji koja poprima sve drastičnije razmere i preti da ozbiljno ugrozi zdravlje nacije. Cvetkovićev rad objavljen je i u „SCI“ listi u najprestižnijem svetskom časopisu  iz ove oblasti „Scandinavian Journal of Medicine Science in Sports“. 

-Podaci Svetske Zdravstvene Organizacije iz 2016. godine ukazuju da su prosečne vrednosti BMI (količina prekomerne količine masti u telu) kod dece u Srbiji u velikom porastu. I ukoliko budemo nastavili tim tempom do 2025. godine prosečne vrednosti BMI srpske dece će biti daleko veće u odnosu na prosek vrednosti dece iz ostalih država Evrope-kaže Cvetković i dodaje:

-Iz tog razloga bi trebao kao izazov svih sportskih naučnika da predstavlja pronalazak što adekvatnijeg programa vežbanja koji će zaustaviti rast negativnog trenda i delovati preventivno na njegov nastanak.
Cilj ove doktorske disertacije bio je da se utvrdi uticaj dvanaestonedeljnog programa visokointenzivnog intervalnog vežbanja i rekreativnog fudbala na parametre zdravstvenog fitnesa prekomerno uhranjenih dečaka. U istraživanju je učestvovalo 42 dečaka sa prekomernom telesnom težinom i gojaznih dečaka uzrasta 11-13 godina iz OŠ „Vuk Karadžić“ koji su nasumično raspoređeni u tri grupe po 14 ispitanika: visokointenzivni intervalni trening, rekreativni fudbal i kontrolna grupa. Treninzi su bili zastupljeni 3 puta nedeljno-priča Cvetković.

Po njegovim rečima, evidentan je nedostatak vežbanja na redovnim časovima fizičkog vaspitanja.

-Prvi značaj ove disertacije je što je pokazala da programom visokointenzivnog intervalnog vežbanja postoji mogućnost da se za veoma kratko vreme vežbanja mogu nadomestiti nedostaci programa vežbanja na redovnom času sporta i fizičkog vaspitanja. Ovakav program vežbanja, pored velike kalorijske potrošnje, pogoduje povećanju kardiorespiratornog fitnesa dece i unapređenju mišićnog fitnesa. Pogodan je i za razvoj fleksibilnosti i agilnosti, pravilnom držanju tela, obavljanju svakodnevnih fizičkih aktivnosti dečaka i direktno utičući na poboljšanje kvaliteta života. Izvođenje visokointenzivnog intervalnog treninga veoma je jednostavno i ne zahteva posebne uslove, što olakšava mnogim ustanovama koje su svoje izgovore o nedostatku kvaliteta vežbanja na času sporta i fizičkog vaspitanja našle u nedostatku sportskih rekvizita.
Još jedan značaj ove disertacije je što je pokazala da program rekreativnog fudbala utiče na poboljšanje skoro svih parametara za procenu zdravstvenog fitnesa. Velika kalorijska potrošnja tokom treninga utiče na smanjenje telesne težine i preventivno deluje na njen nastanak. Igru karakteriše veliki broj promene pravaca što dovodi do poboljšanja agilnosti, dok stalno smenjivanje visokog i niskog intenziteta trčanja dovodi do poboljšanja kardiorespiratornog fitnesa. Sve to dalje dovodi do bolje prokrvljenosti i povećanja mišićnog fitnesa koji se ogleda u ostvarenju boljih rezultata na testovima za njihovu procenu. Razlog zbog kojeg je rekreativni fudbal izabran kao eksperimentalni program u ovoj disertaciji je njegova velika popularnost u svetu i veliki stepen motivacije koji izaziva kod svih učesnika. Veliki značaj ove disertacije je u tome što je pokazala da stepen intenziteta opterećenja ne zavisi od prethodne tehničko-taktičke obuke pojedinca. Fudbalska igra kao kolektivni sport podstiče kod dece razvoj socijalnog momenta prenoseći ga u svakodnevni život i paralelno utiče na zdravstveno povezane fitnes komponente što su potvrdili rezultati ove disertacije-navodi Cvetković i dodaje:

-Takođe, veoma važan podatak je da su dobijeni rezultati objavljeni u najprestižnijem svetskom časopisu „Scandinavian Journal of Medicine Science in Sports“ sa impakt faktorom M21.
O ovom istraživanju snimljen je i dokumentarni film u saradnji sa video produkcijom „Astra“ a akteri filma su dečaci koji su učestvovali u istraživanju. Dokumentarni film možete pogledati na YouTube- u čiji je link postavljen u nastavku. Ovom prilikom se zahvaljujem deci koja su učestvovala u programu vežbanja, njihovim roditeljima, mojim kolegama, direktoru Doma zdravlja u Pirotu dr Radovanu Iliću i svim ostalima koji su pomogli da se ovaj projekat uspešno realizuje-zaključuje Cvetković.

https://www.pirotskevesti.rs/naucno-istrazivanje-pokazalo-rekreativno-igranje-fudbala-najbolji-lek-za-epidemiju-gojaznosti-medu-decom/